Környékbeli látnivalók

Oldalunkon Lesencefalu 20 km-es körzetben található fontosabb látnivalókat emeljük ki, a teljesség igénye nélkül.

Balatonederics

  • Öreg-hegyi kilátópont (Balatonederics és Nemesvita között) (200m)
  • Új-hegy, Póragi szőlők (200m)
  • Bakosdomb (160 m)
  • Malonyai-domb  (200 m)
  • Csodabogyós barlang
  • Balatonederics Tájház
  • Balatonederics Strand
  • Pele Apó tanösvénye
  • Afrika Múzeum

Várak a környéken

Szigliget (folyamatos felújítás alatt)

Csobánc (várrom, építés alatt)

Hegyesd (várrom)

Sümeg

Tátika Vára (Várvölgy-Zalaszántó) (várrom, építés alatt)

Rezi (várrom, építés alatt)

Kilátópontok a környéken

Balatongyörök:
– Becehegyi kápolna (190m)
– Batsányi kilátó (Pap-hegy 270 m)
– Szépkilátó 71-es út mellett (130 m)
– Bél Mátyás kilátó (Garga-hegy 221 m)
– Pad-kő kilátó (409 m)

Vonyarcvashegy:
– Szent Mihály Kápolna (Szent Mihály domb, 134 m)
– Kitaibel Pál kilátó (Vashegy, 220 m)

Gyenesdiás:
– Berzsenyi kilátó (Pető-hegy, 355 m)
– Festetich kilátó (Kerek-hegy, 210 m)

Cserszegtomaj:
– Margit kilátó (160 m)

Lesencetomaj:
– Kő orra (399 m)

Vállus:
– Láz-hegyi kilátó

Szigliget:
– Szigliget Várhegy (229 m)
– Óvár (182 m)

Hegymagas:
– Lengyel kápolna (210 m)
– Szent György hegy hegytető (415 m)
– Bazaltorgonák (320m)

Badacsony:
– Tördemici kilátóhely (380 m)
– Ranolder kereszt (380 m)
– Kisfaludy kilátó (438 m)

Tapolca-Diszel:
– Csobánc hegy (375 m)

Hegyesd:
– Hegyesdi várhegy (281 m)

Sümeg:
– Sümegi várhegy (240 m)

Révfülöp:
– Fülöp-hegyi kilátó (276 m)

Szigliget

Szigliget: Edericcsel szemben, 5 km-re a 229 méter magas Várhegyen magasodik Szigliget vára. A 71-es úton és a kerékpárúton is megközelíthető. A vár felújítása folyamatos, a visszatérő látogatók minden évben újabb átépített részeket fedezhetnek fel. Tiszta időben, távcsővel látható a Sümegi vár is.

Szigligeten járva érdemes még megnézni a vár alatt található katolikus templomot, az strand feletti dombon látható Óvár romjait, a Szent-Háromság templomot, az Avasi Templomot, és az Esterházy-kastélyt, amely jelenleg alkotóházként működik.

Érdemes egy sétát tenni a hajóállomásra, ahonnan Balatongyörökre, Keszthelyre, Badacsonyba, Balatonmáriára és Fonyódra is indulnak menetrendszerinti járatok.

Szent-György hegy

A szigligeti várból északkeleti irányban látható a 415 méter magas Szent György hegy vulkáni kúpja. A 71-es útról a Tapolca felé fordulva autóval pár perc alatt elérhető. Hegymagas előtt a főútról jobbra kell fordulni, itt , a Lengyel -kápolnához vezető utat a kék és a piros jelzések jelölik.
A kápolnától együtt halad a kékpirossárga jelzés, a kápolnától csak pár perces sétá a friss és hideg vizet adó Oroszlánfejes kút. A hegytetőre legegyszerűbben a kék majd a K3 jelzés mentén lehet felmenni. A kék jelzés az esőháznál északkeleti irányba fordul, és a híres Bazaltorgonákhoz ér ki. Ide egy másik úton, a piros jelzés mentén is el lehet jutni sokkal keményebb túrával.

A Hegy tetejéről gyönyörű, 360 fokos panoráma tárul elénk, a Keszthelyi-hegységgel, a Tapolcai-medence tanúhegyeivel, északon a Bakony lejtőivel, délen a Szigligeti öböllel és Balatonnal.

További információk: Hegymagas weboldala

Badacsony

Badacsony: Edericstől 12 km található a Balaton egyik legrégebbi és legnevezetesebb kirándulóhelye, a Badacsonyi borvidék központja, a finom borok mellett számtalan látnivalót és kirándulási lehetőséget kínál.

Érdemes végigjárni a Badacsonytördemicet Badacsonytomajjal összekötő, a hegy lábát délről megkerülő Római utat (Badacsonytól Kisfaludy út). A gyönyörű balatoni panoráma mellett régi és újabb stílusú borospincéket és szépen a gondozott szőlőhegyet láthatjuk.
Nevezetességek, kirándulóhelyek bővebben ezen a weboldalon

A túrázás kedvelőinek a Badacsony-hegy rengeteg túraútvonalat és látnivalót kínál. A hegy tetején 438 m-en található a Kisfaludy-kilátó, amelyhez legkönnyebben a Kisfaludy-háztól juthatunk fel a piros majd a P3 jelzésen.

Szép és kemény túra Badacsonytördemic bejárati útról a kék jelzés mentén a Dongó-kút – Bujdosók lépcsője – Loránttfy Zsuzsanna pihenője – Ranolder kereszt – Esőbeálló – Kisfaludy-kilátó útvonal.

Nagy hajókikötőjéből a Balaton szinte összes hajóállomására indulnak menetrend szerinti járatok, valamint hamarosan itt épül majd fel a Balaton második kompátkelője.

Tapolca

A közel 18.000 lakosú város a környék közigazgatási, oktatási központja, közúti és vasút- közlekedési csomópontja Edericstől 10 km-re található. Az egykori mezőváros a II. világháború után a bauxitbányászat révén vált ismertté, 1966-ban városi rangját is visszakapta. Két laktanyája az ország egyik legfontosabb honvédségi kiképző központja volt. Ide telepedtek a legnagyobb ipari- és közüzemek, gyárak (Vasút, Volán, Bauxit, Bakony-művek, szigetelőanyag, pékség, közüzemek, kórház) aminek köszönhetően a környék legnagyobb munkáltatója lett. Persze mára már sok minden megváltozott; a bauxitbányászat visszaszorult, a laktanyákat 2005-ben bezárták, üzemek tűntek el, de Tapolca továbbra is a térség meghatározó városa.

Legfontosabb látnivalói, nevezetességei:
– Tavasbarlang
– Malom-tó
– Kórház barlang
– Trianon emlékmű
– I. világháborús emlékmű

Ezen kívül érdemes egy kis kitérőt tenni Veszprém irányába az Y-házak felé, nem annyira a szépségük hanem inkább az egyediségük miatt. Az egykor bauxitbányászoknak épült lakótelepen különböző színűre festett, országosan is egyedülálló Y elrendezésű épületeket emeltek.

Keszthely

Keszthely – A múzeumok városa (a város honlapja)

Magángyűjtemények:

Cadillac Múzeum

A Cadillac évszázada kiállítás bemutatja a márka fejlődését a 1920-as évektől a század végéig. A Cadillac mindig is a siker, a luxus, a gazdagság szimbóluma volt. Nem véletlenül választották az amerikai elnökök, Elvis Presley és más világsztárok, hogy autójukkal még jobban növeljék presztízsüket, ha valahol megjelennek. A gyönyörű luxusautók bemutatása mellett izgalmas történetek, hasznos információk várják a látogatókat.

Nyitva:
Hétfő-vasárnap 10-18 óráig

8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 77.
tel: 83/314-233 30/9562 829